4 évszakos gumi vs nyárigumi összehasonlítás – megoldás az örök kérdésre?

4 évszakos gumi vs nyárigumi összehasonlítás – megoldás az örök kérdésre?

Sokan egy kalap alá veszik a nyári gumik és a négyévszakos gumik fogalmát, azonban jelentős különbség van a két abroncsfajta között. Attól függően, hogy milyen vezetési stílust képvisel, milyen autót vezet, milyen éghajlati klíma és időjárási körülmények között vezet, nagy előnyöket fog látni az egyikben a másikkal szemben.

Ezeknek a különbségeknek a megértése segít kiválasztani az Önnek legjobban megfelelő gumiabroncs modellt.

Mit kell tudni a nyári gumiabroncsokról?

A nyári gumikat gyakran nevezik teljesítménygumiknak is. Korábban leginkább autó- és vezetésrajongók használták őket, akik magas képességű gumiabroncsot akartak, hogy megfeleljenek nagy teljesítményű járműveiknek. Ma már egyre többen vásárolnak nyári gumikat, ugyanis az autótulajdonosok a meleg hónapokban is szeretnék a legnagyobb biztonságot élvezni, és a lehető legtöbbet kihozni gépjárművűkből.

Ezek a modellek jobb tapadást, irányíthatóságot és fékezést biztosítanak, ha a hőmérséklet 7° C fölé emelkedik.

Kifejezetten jó kezelhetőséget biztosítanak meleg, száraz felületeken, míg a nyári hónapok nedves útviszonyai között is megállják a helyüket. Ezek olyan abroncsok, amelyet úgy terveztek, hogy a lehető legjobb vezetési élményt nyújtsák a nyári hónapokban.

Mik azok a négyévszakos gumik?

A négyévszakos gumikat úgy alakították ki, hogy minden évszakban megfelelő teljesítményt nyújtsanak. Természetesen a teljes igazság az, hogy a komolyabb hidegben, a csúszós, jeges utakon nem nyújtanak maximális védelmet, míg a forró aszfalton pedig nem garantálják a maximális teljesítményt.

Ez egyfajta kompromisszumos megoldás, mely olyan helyeken megfelelő, ahol a hőmérséklet nem mozog széles tartományban, nincsenek komoly telek és nehéz útviszonyok.

Bár az abroncs-csere költségeit elkerülheti az autótulajdonos, szem előtt kell tartani, hogy ezek a modellek viszonylag magasabb üzemanyag-fogyasztással járnak.

7 °C – a bűvös hőmérsékleti érték

Amikor a hőmérséklet 7° C alá süllyed, az évszakos gumiabroncsok anyaga megmerevedik, ami hosszabb féktávolságot és gyengébb irányíthatóságot eredményez. Valójában a négyévszakos gumiabroncs jó megoldás lehet, ha a hőmérséklet és az éghajlat enyhe változásokat produkál, de soha nem ajánlott, hegyvidéki havas, csúszós utakhoz. A legjobb választás a szezonális gumiabroncsok, amelyeket a megfelelő időben, megfelelő vezetési körülmények között használ.

A nyári gumi kiválasztásának egyik fontos szempontja a biztonság.

Azoknak a sofőröknek, akik a legjobb tapadást szeretnék elérni a meleg nyári időben, valamint nedves felületeken is, mindenképpen egy nyári gumit válasszanak a legjobb teljesítmény elérése érdekében.

A szezonális gumiabroncsokat úgy tervezték, hogy a legkülönfélébb körülmények között képesek legyenek a magasfokú teljesítményre. Tehát a 7° C alatti hőmérsékletben a téli gumi használata ajánlatos, míg 7° C felett a nyári abroncsok nyújtanak kiemelkedő védelmet.

Melyik fajta abroncs a jobb választás az Ön számára: a négyévszakos vagy a nyári gumi?

A kérdésre adott válasz számos tényezőtől függ. A vezetés módja és a jármű mérete befolyásolhatja a különféle lehetőségek költségeit és elérhetőségét. A nagy teljesítményű gumiabroncsok kiváló kezelhetőségét kissé ellensúlyozza az a tény, hogy általában hangosabbak, mint a négyévszakos modellek.

A gumiabroncsok vásárlásánál jelentős szerepet játszik az ár, mely a legtöbb esetben kiválóan jelzi, hogy az adott abroncstól milyen teljesítmény és élettartam várható el.

Ne feledje azonban, hogy maga a gumiabroncs vételára, nem az egyetlen költség.

Ne csak arra, gondoljon, hogy mennyi ideig fog szolgálni az adott modell, hanem mérlegeljen más tényezőket is: üzemanyag-takarékosság, komfort, egyéb képességek. Gondolja át a saját- és gépjárműve igényeit, vegye figyelembe költségvetési lehetőségeit, környezetének sajátosságait, s egyéb tulajdonságokat, majd döntsön megfontoltan az abroncs vásárlásánál.