Meghökkentő eredmény: nem maradt el a híres nyárigumi teszt

Meghökkentő eredmény: nem maradt el a híres nyárigumi teszt

A nyári gumiabroncsok választéka igencsak széles, így az optimális modell kiválasztása meglehetősen hosszú folyamat, s komoly felkészülést jelent. 

Legyen szó prémium márkájú vagy közepes árú gumiabroncsokról, illetve költségvetési modellekről, számos fontos szempontot kell figyelembe venni a vásárlás során.Tudnia kell pontosan definiálni, hogy milyen jellemzőket vár el az adott terméktől és mennyi pénzt hajlandó költeni új szettjére.

Amennyiben Ön is elveszettnek érzi magát a gumiabroncsok világában, tartson velünk a cikk további részében és ismerje meg a német Auto Bild teszt legfrissebb eredményeit!

Minőségi és trendi gumiabroncsok 2020-ban

A tesztelő bizottság kifejezetten nagy méretű nyári gumikat alkalmazott (245/45 R18 méretben) a vizsgálatok során. Az Auto Bild teszt 50 különböző kategóriájú modellt érintett. A versenyzők kiválasztásakor a szakértőket különösen a világhírű gumiabroncsgyártók kiegészítő márkáinak (a második és a harmadik vonal) gumijai érdekelték.

A teszt gumiabroncsait a kiskereskedelemben vásárolták meg, beleértve az új 2020-as modellt – a Hankook Laufenn S Fit EQ + -ot is. A tesztautó egy BMW 5-ös sorozat volt.

Részletes teszteredmények

A 2020-as Auto Bild nyári gumiabroncs teszt győztese a Continental PremiumContact 6 és a Goodyear Eagle F1 Asymmetric 5. A pontszámok összesítésében nem volt jelentős különbség. Mindkét modellt hatékony fékteljesítmény, éles kormányzási reakció és nagy kopásállóság jellemzi.

A PremiumContact 6 kissé erősebb a száraz felületen, míg az Eagle F1 Asymmetric 5 nedvesen meggyőzőbb.

A teszt nyertesei magas pontszámot értek el az ár/futásteljesítmény arányban, azonban csak a Continental gumiabroncs kapta meg az „Eco-Master 2020” címet.

A harmadik helyet a Michelin Pilot Sport 4 szerezte meg: kimagasló fékhatékonysága által. Továbbá ez a modell éles kormányzási reakciót és kiváló kezelhetőséget nyújt.

Ezután a negyedik és ötödik helyen: a feltörekvő Apollo Vredestein csoport abroncsai szerepelnek. A Vredestein Ultrac Vorti-t egyedülálló vezetési képességek és éles kormányzási reakciók jellemzik, melyek nedves és száraz felületen egyaránt megállják a helyüket. Emellett az Apollo Aspire XP is lenyűgözte a tesztelő bizottságot a kiegyensúlyozott teljesítmény, a hatékony fékezés és a meggyőző ár által.

Az összesített rangsor hatodik helyét: a Nexen N’Fera Sport modell nyerte el. Az abroncs megmutatta erős oldalát a száraz utakon, de nedvesen sem okozott csalódást. Ezenkívül a tesztszakértők értékelték sima menetét és alacsony zajkibocsátását.

Hetedik helyen: a Falken Azenis FK510 modell végzett, mely „Példaértékű” ítéletet kapott, kiegyensúlyozott teljesítménye (nedves és száraz állapotban egyaránt), egyenletes kezelhetősége, rövid nedves fékútja, alacsony zajkibocsátása és meggyőző ára által.

A Nokian Powerproof a nyolcadik helyet szerezte meg: melyet leginkább éles kormányzási reakciójának és hatékony fékezésének köszönhet.

A Firestone Roadhawk és a Fulda SportControl 2 megosztotta a kilencedik helyet: A Firestone gumiabroncsok nedves burkolaton jobb eredményeket hoznak, míg a Fulda modell száraz felületen volt kiemelkedő.

A TOP 10-es lista végén két japán márka a Bridgestone és a Falken nyári modelljei szerepelnek.

Összefoglalás

A „Példaértékű” ítélethez méltó gumiabroncsoknak nem feltétlenül kell drágának lenniük. A teszt hét modelljei közül öt igen magas kritikai elismerést kapott és korrekt áron kapható a legtöbb kiskereskedelemben.

Ezek az abroncsok megfelelnek a „fair price” megjelölésnek, melyet a német szakértők határoztak meg, a gumi képességeinek, várható futásteljesítményének és javasolt kiskereskedelmi árának mérlegelésével.