Nyárigumi használt vs új – melyiket válasszam?

Nyárigumi használt vs új – melyiket válasszam?

Amikor elérkezik az ideje, hogy lecserélje régi gumijait számos tényezőt kell számba vennie. Érdemes teljesen új gumikat vásárolni, vagy a használt abroncsok is megfelelőek lehetnek? Mennyi pénzt takaríthat meg, ha nem választ új szettet?

A használt gumiabroncsok biztonságosan vezethetők?

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen adatokat kell figyelembe venni a gumivásárlásnál, s kitérünk az új és a használt modellek előnyeire, hátrányaira egyaránt.

Új gumik vs. használt gumik, melyiket válasszuk?

Az új gumiabroncsok vásárlásának előnyei nyilvánvalóak. Bízhat abban, hogy jó állapotban vannak, így biztonságosan közlekedhet, s gyakran garanciát adnak ezekre a termékekre. Egyetlen problémát jelenthet az ár, ugyanis az új gumik költsége meglehetősen széles skálán mozog. Nem beszélve a plusz kiadásokról: a kiskereskedések felszerelési árairól.

A használt gumiabroncsok vásárlása viszont zsákbamacska, ugyanis a futófelület kopáson kívül rejtett hibákkal járhatnak, melyek defektet vagy más károsodást eredményezhetnek.

Ennek ellenére sokan használt gumiabroncsokat vásárolnak, és mégis biztonságos, olcsó utazást élveznek több ezer kilométeren keresztül. Véleményünk szerint lehet jó, használt gumiabroncsokat vásárolni, azonban alapos szaktudással kell, hogy rendelkezzen az állapotuk felméréséhez.

Előnyök és hátrányok

Az új gumiabroncsok vásárlásának előnyei:

 • Tökéletes futófelület és tapadás
 • Garantált biztonság
 • Hosszabb futásteljesítmény
 • Garancia

Az új gumiabroncsok vásárlásának hátrányai:

 • Drágák
 • A gumiabroncsok gyártása nem környezetbarát
 • Előfordulhat, hogy egyes kiskereskedések kizárólag teljes szettben értékesítik őket (4 gumi)

Használt gumiabroncsok vásárlásának előnyei:

 • Olcsók
 • A használt gumiabroncsok vásárlása csökkenti a hulladék mennyiségét és a környezet károsítását
 • Annyi abroncsot vásárolhat, amennyit csak akar, anélkül, hogy kötelező lenne egy teljes garnitúrát beszereznie

A használt gumiabroncsok vásárlásának hátrányai:

 • Valamilyen mértékben kopott a futófelület
 • A gumi elöregedése, mely szabad szemmel nem mindig látható
 • Amennyiben online vásárolja meg a gumiabroncsokat, nehéz lehet felmérni az állapotukat. Lehet, hogy az eladó részletes információkkal szolgál a korábbi használati idejéről, nehéz tudni azonban, hogy az abroncs milyen hatásokat kapott, károsodásokat szenvedett, illetve milyen vezetési stílus mellett volt alkalmazva.
 • A használt gumiabroncsokra nincs garancia.

A használt gumiabroncsok biztonságossága

Ahhoz, hogy felmérje az abroncs állapotát, nincs szüksége különböző mérőeszközökre. Az első dolga a futófelület mélységének ellenőrzése lesz. A nyári gumiknál a profilmélység minimum 1,6 mm kell, hogy legyen, mely ellenőrizhető a futófelületen lévő kopásjelzővel is.

Megjegyeznénk, hogy csupán 3 milliméter felett beszélhetünk maximális teljesítményről és védelemről.

A másik dolog, amit érdemes tesztelnie, az az abroncson feltüntetett DOT számsorozat, ami a gyártási dátumról nyújt bővebb információt. Soha ne helyezzen gépjárműjére hat éves vagy annál idősebb gumiabroncsot, ugyanis az elöregedett gumivegyület számos károsodást okozhat. Emellett ellenőrizze az oldalfal állapotát is, ezen a részen ugyanis szembetűnőek a gumi sérülései.

A különböző deformálódások által a gumiabroncs leválik a belső acélszíjakról, mely kifejezetten veszélyes lehet.

Tudni a kell, hogy egy átlagos nyári gumi körülbelül 40-60000 km-t tesz meg, azonban ez függ az autótulajdonos vezetési szokásaitól és az adott éghajlati körülményektől. Ezáltal mindenképpen érdemes nyomon követni egy használt abroncs állapotát.