Hol kötelező a téligumi, és mikortól?

Hol kötelező a téligumi, és mikortól?

Zuglón, Budapesten, sőt, Magyarországon túl is van élet. Ezért gumiszervizünk a következőkben felsorolja azokat az országokat, ahol valamilyen speciális szabály érvényes a téligumi használattal kapcsolatban – melynek a betartása kötelező.
Olvasd figyelemmel, ugyanis a mulasztások komoly pénzbírsággal és számos kellemetlenséggel járhatnak.

Ausztria

Itt nincs általános követelmény a téli gumiabroncsok típusát illetően, azonban a téli útviszonyok esetén kötelező a használatuk. Ez hivatalosan november 1-jétől április 15-ig érvényes. Aki nem tartja tiszteletben ezt az előírást, annak sajnos mélyen a zsebébe kell nyúlnia: ugyanis a hatóságok 5000 euróig terjedő bírságot szabhatnak ki.

Ez szinte világ-szerte is a legmagasabb bírsági tételnek minősül!

Németország

A téli időjárási és útviszonyok esetén az országban M + S és 3PMSF szimbólumokkal azonosított téli gumik használata kötelező. A kötelezettséget bizonyos hegyi utakon jelzik, ha az időjárás szükségessé teszi.

Az ország kivételes esetekben 50 km/h sebességkorlátozással engedélyezi a hólánc használatát is. Megsértés esetén az alkalmazandó bírság 40 és 80 euró között mozog, amennyiben az adott jármű akadályozza a forgalmat.

Olaszország

Olaszországban az előírások országszerte változóak, avagy nem egységesek. Minden tartomány maga dönthet a saját szabályozásáról. Azonban az ország nagy részén nincs általános téli gumi követelmény. A szükséges gumiabroncsokat rendszerint táblákkal jelezhetik.

Ugyanez vonatkozik a hóláncokra is. Dél-Tirolban az autók csak téli utakon használhatnak ilyen abroncsokat, november 15 és április 15 közötti időszakban. Az Aosta-völgyben ez október 15. és április 15. között érvényes. Ugyanis nyáron Olaszországban, már nem engedélyezett bizonyos téli vagy négyévszakos gumiabroncsok használata.

Akik ezt nem tartják be, azok akár 345 eurós bírságra is számíthatnak.

Svájc

Svájcban szintén nincs általános téli gumi követelmény. Bírság kiszabható azonban, ha a nem megfelelő gumiabroncsok miatt forgalmi akadályokat idézünk elő. Továbbá egyes részeken, – főként a hegyekben – a hólánc kötelező, melyre rendszerint táblák hívják fel a figyelmet.

Franciaország

Franciaországban előírják a téli gumiabroncsok használatát bizonyos időjárási körülmények között, ahogy a minimális profilmélységet is, mely: 3,5 mm. Ezeket az útvonalakat táblákkal jelölik.

Hasonlóképpen a hóláncokra vonatkozó követelményt szintén közlekedési táblák jelezik. A hóláncokkal megengedett legnagyobb sebesség pedig 50 km/h.

Az államban a téli gumiabroncs vagy a hólánc kötelezettségének megsértése 135 eurós pénzbírságot vonhat maga után.

Csehország

Csehországban a téli gumiabroncsok általában kötelezőek november 1. és a következő év március 31. között (azonban az M + S jelölés elegendő). A téli gumiabroncsok minimális profilmélységének 4 mm-nek kell lennie 3,5 t-ig terjedő autóknál, és 6 mm-nek a nehezebb járművek esetében.

Szlovénia

A téli gumik kötelezőek november 15. és a következő év március 15. között. Minimális profilmélységüknek 3 mm-nek kell lennie. Azonban a téli gumiabroncsok helyett hóláncok is felszerelhetők a legalább 3 mm-es profilmélységű nyári gumikhoz.

A szabályok megsértése 120 euró bírságot vonhat maga után.

Horvátország

Az időjárástól függően egyes utakon vagy útszakaszokon téli gumikra van szükség. Ezt közlekedési táblák jelzik. Legalább két téli gumiabroncsot kell felszerelni a hajtótengelyre.

A profil minimális mélysége 4 mm. A szabálysértéseket 700 kunával (kb. 92 euróval) büntetik a hatóságok.

Dánia, Nagy-Britannia, Lengyelország, Belgium, Hollandia

Ezeken a területeken nincs általános téli gumi követelmény. Ráadásul a téli gumik helyett hóláncokat is lehet használni, amennyiben az erősen indokolt – avagy az utat hó vagy jég borítja.

Norvégia

3,5 tonna össztömegig terjedő járművek (személygépkocsik és teherautók) esetében nincs általános téli gumiabroncs-kötelezettség. A nyári gumikkal rendelkező járműveket azonban téli útviszonyok (hó és jég) esetén hóláncokkal kell felszerelni.

Téli gumiabroncsok használatánál a profilmélységnek legalább 3 mm-nek kell lennie. A rendelet november 15-től a következő év március 31-ig érvényes.

Az országban 2020/21-es téli szezontól kezdve a gumiabroncsoknak „hegyi” piktogrammal kell rendelkezniük ahhoz, hogy a hatóságok téli guminak minősítsék őket.

Finnország

December 1-jétől február 28-ig a téli gumiabroncsok kötelezőek az országon belül mindenhol (az M + S jelölés elegendő). Pótkocsi-kombinációk esetében ez a kötelezettség a fékezett pótkocsikra is vonatkozik. A minimális profilmélység 3 mm.

Észtország

December 1. és március 1. között a téli gumiabroncsok kötelezőek minden járműre. Legalább 3 mm-es profilmélységű téli abroncsot kell használni. Ez a szabály kibővíthető az időjárástól függően – októbertől áprilisig terjedő időszakra.

Lettország

December 1-jétől a következő év március 1-jéig minden, legfeljebb 3,5 t össztömegű járműnek és pótkocsijának téli gumival kell rendelkeznie. Legalább 4 mm-es profilmélységgel.

Svédország

Itt szintén kötelezőek a téli gumiabroncsok december 1-jétől március 31-ig, a járművek és pótkocsik számára. A profilmélységnek legalább 3 mm-nek kell lennie a 3,5 t-ig terjedő autóknál és 5 mm-nek az ennél nehezebb járműveknél.

Szerbia

Téli felszerelésekre november 1. és április 1. között van szükség. A profil minimális mélysége 4 mm.

Szlovákia

A legfeljebb 3,5 t maximális össztömegű gépjárműveket téli vagy négyévszakos gumiabroncsokkal kell felszerelni téli közlekedési körülmények között. A 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű járműveket – az időjárástól függetlenül – november 15-től a következő év március 31-ig kell téli gumival ellátni. Minimális profilmélységének 3 mm-nek kell lennie.

Segítségre van szükséged?

Bármelyik országba is mennél segítünk gumi és kerék ügyben! Vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.