Nyárigumi gyakorikérdések: amiket kínos lenne feltenni

Nyárigumi gyakorikérdések: amiket kínos lenne feltenni

Nyári gumit szeretne vásárolni hamarosan? Ez nagyszerű hír! De elgondolkodott már azon, hogy mi is a különbség a különböző típusú gumiabroncsok között? Ne aggódjon, az alábbiakban megválaszoljuk a nyári gumikkal kapcsolatos leggyakrabban feltett kérdéseket.

Előszó: gyorstalpaló a nyárigumik sajátosságairól

A nyári gumiabroncsok általában kisebbek és speciális futófelületi mintákat tartalmaznak a magasfokú teljesítmény érdekében. Ezek a gumiabroncsok egyedülálló gumikeveréket használnak, mely jobb tapadást garantál a legkülönbözőbb körülmények között.

A nyári gumik segítenek stabilan tartani gépjárművét nagy sebességek és éles kanyarok esetében is, legyen szó forró aszfaltról, vagy nedves útfelületről.

Tulajdonképpen ezek a nyári abroncsok alaptulajdonságai.

Amennyiben Ön is szeretne többet megtudni ezekről a gumikról, hogy felkészülten vágjon bele a nyári szett megvásárlásába, tartson velünk a cikk további részében! Megválaszolunk miden fontos kérdést, ami ezt az abroncsfajtát illeti.

Mikor kell nyári gumikat használni?

Általános szabály, hogy a nyári gumiabroncsok használata akkor biztonságos, ha 7° C feletti hőmérsékletben alkalmazza. Amennyiben 7° C alatti hőmérséklet idején vezet, célszerű lehet a téli gumiabroncsok felszerelése.

A szezonális, négyévszakos modellek jó teljesítményt nyújthatnak átmeneti időszakokban, azonban a kemény téli utakon nem eléggé megbízhatóak, nyáron pedig magas fogyasztást generálnak.

Miből készülnek a nyári gumik?

A nyári gumik összetétele maximalizálja a biztonságot és a vezetési kényelmet a meleg hónapokban. A hő mindig lágyítja a gumi keverékeit. A nyári gumiabroncs-összetételek nehezebbek, mint a többi abroncs-típus gumivegyületei.

Jó kezelhetőséget biztosítanak magas hőmérsékleten és nedves felületen egyaránt.

Azonban fontos, hogy mindig puhák maradjanak a vezetési kényelem fenntartása érdekében. A gépjárműtulajdonos számára ez kevesebb súrlódást, alacsonyabb gördülési ellenállást és jobb üzemanyag-hatékonyságot jelent.

Felfedezhető-e jelentős különbség a nyári- és téli gumik között?

Igen, valójában rendkívüli különbségek vannak nemcsak a nyári és a téli gumik, hanem az évszakos gumik között is. A téli gumiabroncsoknak nagyobb a barázdája és a futófelületi blokkjai, vagyis úgy tervezték, hogy megtapadjon a havas és jeges úton.

A téli gumik lágyabb összetételűek, mint az évszakos gumik. A nyári gumiknak viszonylag kevesebb barázdája van, mely hozzájárul, hogy több gumi érintkezzen az útfelülettel, s ezáltal a nedves úton szárító körülményeket teremtsen.

Melyek a nyári gumik előnyei?

Keményebb összetétele és megjelenése miatt a nyári gumiabroncsok nagy előnyöket nyújtanak száraz és nedves időben egyaránt. Ezek közül kiemelkedő a fokozott mozgékonyság és a reagálókészség a nagyobb felületi érintkezésnek köszönhetően.

Kiváló kezelhetőségük által jobb kanyarodási és fékezési képességeket nyújtanak a legkülönbözőbb nyári útfelületeken.

Érdemes megemlíteni a nagyobb üzemanyag-hatékonyságot is, mely az alacsony súrlódás által valósul meg. A nyári szett vásárlása, mindig okos befektetés, ugyanis a csökkent gördülési ellenállás miatt alacsony zajszintet produkál, mely hozzájárul a kényelmes vezetéshez. Ezáltal komfortos vezetési élményben lesz része hosszabb utazásai során is.

Mennyi ideig használhatók a nyári gumik?

A jármű karbantartása szempontjából a gumi futófelületének élettartama olyan tényező, amelyre érdemes nagy hangsúlyt fektetni. A nyári gumik többnyire rendkívüli minőségűek, azonban az általuk nyújtott teljesítmény mértékétől függően hosszabb vagy rövidebb élettartamuk is lehet.

A legtöbben kerülik a gyakori abroncs-cserét, azonban amennyiben nem követik nyomon a futófelület kopását, a szett cseréjének halasztása komoly károkat okozhat.

A futófelület élettartama nagyban változni fog attól függően, hogy milyen körülmények között alkalmazza, és milyen vezetési stílust képvisel. Talán nem is gondolná, de az abroncs élettartamát jelentősen befolyásolja az is, hogy hol, milyen felületen parkol autójával.

Aki munkába jár gépjárművével és 8 órán át napon, a forró aszfalton, vagy nedves, füves területen parkol, számottevően lecsökkentheti a szett élettartamát.

Hogyan működnek a nyári gumik?

Amennyiben összehasonlítjuk a téli gumikat a nyári gumikkal, először is figyelembe vehetjük a megjelenési különbségeket. A nyári gumiabroncsok futófelület-blokkjai sokkal nagyobbak és kevesebb a lamellája. Ez megnöveli az úttal érintkező gumi mennyiségét.

Az eredmény: jobb kezelhetőség, fékstabilitás és rövidebb fékút.

Egy másik különbség a téli és a nyári gumiabroncs között a mintázat mélysége. A nyári gumiabroncsok barázdamélysége általában alacsonyabb, mint a téli gumiké. Nincs szükségük ugyanolyan tapadásra az úton, mint a téli gumiknak a havas, jeges felületen. Viszont a nyári gumik nagyobb sebesség mellett sokkal stabilabbak. Ez azt jelenti, hogy jobban megőrzik alakjukat, és ezáltal magasabb teljesítményt nyújtanak gyorsabb haladás során is.

A nyári gumiabroncsok további előnye az optimális kezelhetőség nedves és száraz állapotban egyaránt.

Ez részben a speciálisan kialakított gumiabroncs-lamelláknak köszönhető. Jobb tapadási lehetőséget kínálnak, ami előnyös a vízenfutás kockázatának minimalizálásához. Tehát az abroncsok futásteljesítménye elsősorban a körülményektől és az Ön szokásaitól függ.

Honnan tudhatjuk, mikor kell új gumiabroncs?

Sok gumiabroncs futófelületén kopásjelző található, melynek állapotát érdemes nyomon követni. Tehát nincs szükség mérőeszközre sem, a megjelölés kiválóan prezentálja a gumi elhasználódását. Amennyiben 1,6 milliméteres kopásszintet észlelünk, mindenképpen elérkezett a gumicsere ideje.

Azonban azt megemlítenénk, hogy az ilyen mértékű elhasználódás már komoly károsodást, veszélyeket rejt magában.

A szakemberek ajánlása szerint, amennyiben a futófelületi mélység 3 milliméter alá esik, az abroncs nem nyújt maximális védelmet és teljesítményt. Vagyis a nyári esős napokban kifejezetten kockázatos lehet a használatuk, és megtapasztalhatja a kellemetlen vízenfutás rémnévre hallgató jelenséget is.

Fontos figyelembe venni a gépjármű típusát a nyári szett kiválasztása során?

Egy másik dolog, amelyet a nyári gumiabroncs vásárlása előtt érdemes számba venni, az a használt jármű típusa. Ez bizonyos értelemben a vezetés módjához is kapcsolódik. A legjobb példa erre a személyautók és a terepjárók közötti különbség.

Az általános nyári gumik: megfelelő kezelhetőséget és mozgékonyságot nyújthatnak nagyobb sebességek esetén, azonban egy terepjárónál nem biztos, hogy ez a legfontosabb tényező.

Az ideális SUV nyári gumiabroncsok: előnyben részesíthetik a tapadást, mert valószínű, hogy a gépjármű nem kizárólag az aszfalton, hanem különféle terepen (köves, sáros úton) is megfordul.

Egy sportautó: viszont soha nem fogja elhagyni a sima, aszfaltozott utakat. Ezáltal ehhez egy teljesen más típusú nyári gumiabroncsra lesz szükség, hogy maximalizálni tudja a jármű teljesítményét.

Hogyan tároljuk a nyári gumiabroncsokat, hogy azok hosszú ideig megőrizzék hatékonyságukat?

Talán nem is gondolná, de az abroncsok szezonon kívüli tárolása kiemelt fontosságúak, s jelentősen hozzájárulnak az abroncs élettartamának meghosszabbításához. A gumik, akárcsak a jármű bármely más része, általában koszosak. Tárolás előtt viszont célszerű eltávolítani a szennyeződéseket és a fékport. Használjon meleg szappanos fürdőt, mossa meg az abroncsokat, majd öblítse le vízzel és szárítsa meg teljesen.

Emellett érdemes fenntartani az ajánlott légnyomást is a gumik „pihenési” időszakában.

Az abroncsokat mindenképpen becsomagolva, zárt és fénymentes helyen kell tárolni. Próbálja meg a lehető legtöbb levegőt eltávolítani a tároló zacskóból, fóliából, ezzel megelőzheti a gumiabroncs-vegyületek kiszáradását.

Előfordulhat, hogy eddig nem fektetett elég figyelmet az abroncsok tárolására, azonban véleményünk szerint, ez a néhány alapművelet nagy eséllyel hozzájárulhat a hosszú futásteljesítmény megvalósításához.

Mitévők legyünk, ha nem tudunk eleget tenni a legfontosabb kritériumnak? – az optimális tároló helynek.

Amennyiben nem rendelkezik megfelelő helyiséggel vagy szakértelemmel a gumik tárolásához, csak keressen fel egy Önhöz közel eső gumihotelt, ahol jelképes összegért cserében számot vezetnek majd a szett szakszerű raktározásáról.