Nyárigumi jelölések és váltóméret, méret – Így válassz!

Nyárigumi jelölések és váltóméret, méret – Így válassz!

A nyári gumik jelölései gyakran nehezen érthetők. Azonban ezek a gumiabroncsok számos, életbevágóan fontos jellemzőihez kapcsolódnak; a gumiabroncs gyártásának módjától kezdve az esőben történő vezetés biztonságáig.

A kellemes nyári vezetési élményhez, tulajdonképpen csak az ideális modellt kell megtalálni, melyhez most segítséggel szolgálunk ebben a cikkben!

Mielőtt a jelölésekre térnénk, következzen egy nyárigumi gyorstalpaló

A nyári gumik egyedülálló szerkezetük által teljes körű teljesítményt nyújtanak a melegebb hónapokban. Viszonylag kemény vegyületük van, amely enyhébb hőmérsékleteken lágyul, hogy alkalmazkodni tudjanak a száraz és a nedves utakhoz is.

A nyári gumiabroncsok kevesebb lamellával rendelkeznek, mint a téli gumik, azonban speciálisan kialakított futófelületük hozzájárul az vízenfutás kialakulásának minimalizálásához. Ez melegebb hőmérsékleten nagyobb tapadást biztosít mind hosszanti, mind oldalirányban.

Bár a nyári gumiabroncsok képesek kezelni a legtöbb időjárási körülményt, nem alkalmasak zordabb, hidegebb éghajlatra. Környékünkön a tavaszi és nyári szezonban viszont kifejezetten költséghatékony megoldást jelenthetnek, alacsony súrlódásuk által.

És melyek a legjelentőségteljesebb nyári gumi jelölések?

A gumiabroncs oldalfalát vizsgálva számos felirattal és jelzéssel találhatjuk szembe magunkat. Az új szettek vásárlása során szükség lehet némi információra az optimális modell kiválasztásához. Azt ajánljuk, hogy tanulmányozza át az alábbi jelöléseket, s döntsön okosan a gumiválasztásnál!

Az abroncs típusa (LT)

Az oldalfalon felsorolt első betűk magáról a járműtípusról nyújtanak információt, amelyre az adott gumiabroncs megfelelően illeszkedik. A leggyakoribb kódok: könnyű teherautók (LT), turisztikai személygépkocsik (P), pótgumik (T) és speciális pótkocsi gumik (ST).

Szélesség és magasság

A szélesség milliméterben van kifejezve, ez a szám megfelel a gumiabroncs vastagságának (szélességének).

Magasság/szélesség arány: ez egy százalékos kimutatás, az oldalfal magasságának és a gumiabroncs szélességének, vagy az oldalfal vastagságának és a szélesség arányának értéke. Minél nagyobb ez a szám (százalék), annál magasabb az abroncs oldalfala, ami nagyobb kényelmet nyújt az úton.

Konstrukció (R)

Ez a megjelölés információt szolgáltat a gumiabroncs belső felépítéséről. A gumiabroncs általában radiális felépítésű (R), vagyis a beépített betétek kordszálai radiális irányúak. Más típusú konstrukciók is léteznek, például átlós (D) vagy övezett (B), azonban ma már az (R) megjelöléssel találkozhatunk leginkább.

Kerékátmérő (pl. 17)

Ez a mérés hüvelykben jelzi a kerék átmérőjét, amelyre a gumiabroncsot tervezték.

Túlterhelés (XL) és terhelési index

Az XL felirat egy megerősített gumiabroncsot jelent, amelynek teherbírása jelentősen nagyobb, mint egy azonos méretű szabványos abroncsnál. A terhelési index megmutatja a gumiabroncsok maximális terhelhetőségét.

Sebesség besorolása (W)

Ez a megjelölés a maximális biztonságos sebességre utal (a termék jellemzőit tekintve, nem a törvény értelmében), amelyet egy gumiabroncs támogat.

Biztonsági kód (Department of transport or DOT)

A gumiabroncsokon szereplő DOT tulajdonképpen a gyártási időről nyújt információt. A DOT szám utolsó négy karaktere jelöli, ahol az első kettő a gyártási hét számára, a soron következő két szám pedig az évszámra utal.

Optimális váltóméret

Gumiabroncs választás során mindig érdemes kiindulni az autógyártó által ajánlott méretekből. Azonban gyakran előfordul, hogy a gépjárműtulajdonos keskenyebb abroncsot szeretne felhelyezni, mert úgy gondolja, hogy ez a fogyasztás csökkenéséhez és sportosabb megjelenéshez vezet.

A váltóméret reneszánszát éli: azonban ez számos veszéllyel jár, a nem megfelelő tapadás nehezebb kormányzást eredményez, valamint a komfort- és a biztonságérzet elvesztését jelentheti.

Mindenképpen figyelembe kell venni a gyártó által előírt súlyindex értékét.

Amennyiben mégis a váltás mellett döntene, ne feledje, hogy a kerékátmérő mérete maximum 2%-ban térhet el az ajánlottól.

Ez garantálja, hogy gépjárműve problémamentesen teljesítse a kötelező műszaki vizsgát. Az interneten számos váltóméret-kalkulátor található, érdemes rákeresni mielőtt e céllal abroncsvásárlásba fogna.