Olcsó nyárigumi vs drágább nyárigumi – Nem minden arany, ami…?

Olcsó nyárigumi vs drágább nyárigumi – Nem minden arany, ami…?

Egyesek szerint nagyon nehéz kiválasztani, hogy milyen nyárigumira is van szükségük igazán. Olcsó nyárigumi vs drágább nyárigumi? Sokan úgy vélik, óriási különbség van a kettő között. Ezért úgy döntöttünk, írunk egy cikket arról, valójában milyen szempontok is befolyásolják a nyárigumik piaci árát.

Fontos tudni valók, az új nyárigumi vásárlás előtt állóknak

Az új gumiabroncsok vásárlásánál sok esetben csábító lehet az olcsóbb modell kiválasztása. Sokan úgy gondolják, hogy csak a márkanevet kell megfizetni, viszont a prémium abroncsgyártók által készített nagy teljesítményű gumik igenis észrevehető különbséget mutatnak.

Azonban, ezek a különbségek egyáltalán nem biztos, hogy az életbevágó funkciókat érintik.

Kár lenne tagadni, esetükben a futófelület-tervezéstől a gumikeverékig minden az intenzív munka és fejlett technológiák eredménye, mely magasfokú stabilitást és biztonságot nyújt manőverezés közben – még az egyedi vezetési stílusok esetén is.

Ráadásul nem mehetünk el szó nélkül a következő tény mellett: Nem számít, milyen erősek a fékei, vagy mennyire kifinomult az összkerék-meghajtó rendszere, a gumiabroncsok jelentik az egyetlen kapcsolatot autója és az út között. A prémium gumiabroncsok használata pedig biztosítja, hogy autója minél jobb teljesítményt nyújtson, nehéz körülmények között is.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy kizárólag a drága abroncsok megbízhatóak, egy megfelelő ár/érték arányú szett beszerzése viszont igazi kincs.

A gumiabroncsok árát befolyásoló különféle tényezők megértésével jobban értékelheti a jó és megfizethető gumik megszerzésének lehetőségeit. Vegyük hát szemügyre a legfontosabb tulajdonságokat.

Tartósság

A gumik tartóssága az egyik legfontosabb tényező. Mindenekelőtt ez alapján mérlegelünk, hogy az abroncs megéri–e az árát. Egy tartósabb gumiabroncs hosszabb futásteljesítményt garantál, ezáltal pénzt takaríthat meg.

A tartósságot számos kritérium határozza meg. Ha egy gumiabroncs lágyabb gumival rendelkezik, akkor jobban teljesít. Sajnos a járművezetők számára ez azt is jelenti, hogy a futófelület idővel gyorsabban kopik. A keményebb gumival, megerősített oldalfallal rendelkező gumiabroncsok tovább fognak élni.

A kezelhetőség és a fékezési távolság

Egy jó minőségű abroncs javítja autója kezelhetőségét. Jobban tapad az úthoz, így nem veszíti el az irányítást a gépjármű felett, függetlenül attól, hogy nedves az út, vagy nagyobb sebességgel halad. Könnyed kezelhetőséggel az autó biztonságosabb lesz az úton.

Gyorsabban tud reagálni a váratlan helyzetekre, elkerülheti az akadályokat és gyorsan megállhat ha szükséges.

Minden modellnél kiemelt figyelmet kap a féktávolság is. A rövid fékút segít gyorsabban reagálni az akadályokra és a vészhelyzetekre. Minél rövidebb a fékút, annál hatékonyabb a gumiabroncs, ugyanakkor annál drágább is lehet.

Futófelület

A futófelület vastagsága és mintázata néha befolyásolhatja az árat. A vastagabb, szélesebb hornyokkal ellátott futófelület segít jobban kezelni autót, esőben és sárban egyaránt. A nyári gumiabroncsok jellemzően vékonyabb futófelülettel rendelkeznek a száraz vezetési körülményekhez.

Ezáltal nem olyan hangos, viszont nincs akkora tapadási képessége.

A gördülési ellenállás és a kényelem

A nagyobb ellenállású gumiabroncsok megnehezítik autója működését, ezáltal növelve az üzemanyag-fogyasztást. Ez gyorsabb kopást eredményez és hosszú távon több kiadást jelent az üzemanyag és a javítások során.

A kisebb ellenállású gumiabroncsok kifinomult kialakításúak, és általában magasabb áron kaphatók, azonban ez hosszútávon kifizetődő lehet.

Ne feledkezzen meg a komfortról sem, a menet sokkal gördülékenyebb egy jobb minőségű gumival. Természetesen ezzel a magasabb minőséggel gyakran magasabb árcédula is jár.

Megéri hát drágább gumit vásárolni?

Minden jel arra mutat, hogy megéri, amennyiben megengedheti magának. A drágább márkájú gumiabroncsok számtalan teszt alapján jobb teljesítményt, élettartamot és biztonságot nyújtanak. A prémium márkájú gumiabroncsok használata garantálja a maximális teljesítményt és a lehető legmagasabb szintű biztonságot azokban a helyzetekben, ahol erre a legnagyobb szükség van.

Amennyiben azonban ezek a modellek pillanatnyilag nem elérhetőek az Ön számára, akkor alaposan mérlegelje vezetési stílusát, elvárásait s kutasson az ideális ár/érték arányú modell után. Bár a költségvetési márkák nem lesznek egyenrangúak a nagy gyártók termékeivel, továbbra is találhat biztonságos, jól teljesítő abroncsokat, amelyek megfelelnek a költségvetésének és az igényeinek.