Téligumi használat nyáron – Valóban jó döntés?

Téligumi használat nyáron – Valóban jó döntés?

Az interneten böngészve számos cikket találunk arról, hogy a téligumik miért is nélkülözhetetlenek az év leghidegebb időszakában. Bár az ilyen gumiabroncsok vitathatatlanul bajnokok a hidegebb éghajlaton, ugyanazok a tulajdonságok hátrányba sodorják őket, ha melegebb hőmérsékleten alkalmazzák.

Zugló-i gumiszervizünk megmagyarázza, miért is rossz ötlet a téli gumik használata a nyári hónapokban. Az okok kiváltképp meggyőzőek, és biztosak vagyunk benne, hogy egyetértesz majd velünk.

A téligumik nem szeretik a meleg utakat

A téligumik speciális, rugalmas gumikeverékekből készülnek, és egyedi futófelület-kialakítással rendelkeznek. Mindezt azért, hogy a legjobb tapadást biztosítsák alacsony hőmérsékleten, havas és jeges útviszonyok között.

A termék eme különleges futófelülete azonban sokkal gyorsabban kopik a meleg aszfalton.

Ez ugyanis egy olyan gumikeverék, amelyet arra terveztek, hogy puha és hajlékony maradjon, ha a hőmérséklet 7°C alá zuhan. Ennek okán, kifejezetten hatékony a hideg hőmérséklet negatív hatásainak enyhítésére, és maximális tapadást képes biztosítani a téli útviszonyokon.

Azonban ha egész évben téli gumiabroncsot használunk, a változatos idő kedvezőtlenül hat a futófelület rugalmasságára, és akár 60 százalékkal csökkentheti annak élettartamát.

Többek között, ezért is javasoljuk, hogy forró időjárás esetén négyévszakos vagy nyári gumikat használjanak az ügyfelek. A nyári gumiabroncsokat olyan gumi keverékkel gyártják, amelyet úgy terveztek, hogy ellenálljon a magasabb hőmérsékletnek.

Takarékosság gumicserével

A tévhitekkel ellentétben, a téli gumiabroncs használata a nyári hónapok során egyáltalán nem gazdaságos megoldás. A meleg burkolaton a téli gumiabroncs gördülési ellenállása lényegesen magasabb, mint a nyári vagy a négyévszakos modelleké.

Ez azért van, mert a lágyabb gumikeverék könnyebben megváltoztatja az alakját, így nagyobb gördülési ellenálláshoz vezet. Ez jelentősen megnöveli az üzemanyag-fogyasztást, mely által a szükségesnél gyakrabban kell ellátogatnunk a benzinkútra.

A kezelhetőségre és a biztonságra gyakorolt hatások

Amennyiben meleg időben nem váltunk át négyévszakos vagy nyári gumiabroncsra, az autónk sajnos nem rendelkezik majd az optimális kezelhetőséggel. Ebben az esetben teljesen le kell mondanunk a hirtelen fékezésekről és kanyarodásról, saját és az utasaink biztonsága érdekében!

A manőverezés kifejezetten veszélyessé válik, ugyanis a száraz, forró úton haladó téli gumik túl puhák. A irányítás nem lesz olyan precíz és könnyű, amit egy kritikus helyzet igényelne. Továbbá a féktávolság is jelentősen meghosszabbodik.

A gumiabroncs típusától függetlenül, a túl sok hő miatt a futófelület túl rugalmassá válik. Ezáltal kellemetlen állagú vagy zsíros érzetű lesz, hiszen szó szerint kémiailag oldódni kezd.

Tanulmányok bizonyították, hogy a téli gumiabroncsok meleg, tavaszi/nyári hőmérsékleten történő használatakor körülbelül 15 százalékkal kisebb a kormányzási pontosság, és kétszer hosszabb a féktávolság.

Összefoglalva a gumiabroncs-csere hosszú távon mindenképpen kifizetődőbb.

Ezért igyekezzünk az évszakhoz igazodó abroncsot alkalmazni a gépjárművünkön. Továbbá vezessünk számot a gumiabroncsok állapotáról is. Az elégtelen profilmélységű téli gumik nem nyújtanak akkora tapadást havas és jeges felületeken, mint amit elvárnánk tőlük. Ez pedig döntő tényező a vezetés biztonságát tekintve.