Téligumi jelölések: minden, amit tudni érdemes

Téligumi jelölések: minden, amit tudni érdemes

Mint minden évben, idén is bölcs dolog időben felkészíteni a gépjárművet a téli időszakra. A megfelelő gumiabroncsok kiválasztása nagyon összetett és időigényes folyamat lehet. A gumiabroncsok megfelelő mértékű szabványosításának hiánya pedig sok éven át elég bosszantó volt az ügyfelek számára.
Olvasd el Zuglói gumiszervizünk cikkét, hogy megtudd, mire kell összpontosítani az optimális téli modell kiválasztásánál.
Mit jelentenek a gumikon az egyes jelölések, és miért fontosak az Ön biztonsága szempontjából? Nyomban eláruljuk!

Ezért fontos felismerni egy téli gumit

A különböző évszakok közötti modellek megkülönböztetése sokáig nehéz feladat volt. A helyzet csupán 2012-ben javult, amikor az Európai Unió és az Egyesült Nemzetek Szervezete bevezette a téli gumiabroncsok címkézésére vonatkozó szigorú előírásokat.

Számos sofőr azonban még mindig nem tudja, hogyan kell értelmezni a gumiabroncson található szimbólumokat, és ellenőrizni, hogy alkalmas-e egyáltalán a zord, téli körülményekre.

De miért is bír nagy jelentőséggel mindez?

Mert a téli gumiabroncsoktól garantált biztonságot várunk el, még a legnehezebb körülmények között is, amikor az utakat hó és jég borítja. Azonban ez fajtától függően, egyáltalán nem biztos, hogy jogosan elvárható.

Az „M + S” jelöléssel ellátott gumiabroncs minden körülmény között alkalmas?

A válasz: nem feltétlenül.

Szóval, mit is jelent az „M + S” jelölés? „Sár + hó” – azaz a gyártó nyilatkozata arról, hogy a termék sárban és hóban jobban működik, mint a szokásos modellek. Ez azonban félrevezető lehet.

Gumivásárlásnál vegyük figyelembe, hogy az „M + S” jelölést minden téli gumiabroncson feltüntetik, de nem minden „M + S” jelöléssel ellátott gumiabroncs rendelkezik speciális téli tulajdonságokkal.

Néhány „négyévszakos” modellen is megtalálható az „M + S” felirat.

A jelölést az amerikai piacon értékesített modelleken is használják, annak ellenére, hogy a téli szezonban nem felelnek meg a járművezetők igényeinek.

Általánosságban elmondható, hogy az „M + S” gumiabroncsoknak nagyon puha gumikeverékkel és több bemetszéssel rendelkező futófelülettel kell rendelkezniük a hóban történő jobb teljesítmény biztosítása érdekében.

Sajnos ezeket a tulajdonságokat szabványos tesztek nem igazolják, és számos esetben megbízhatatlanok lehetnek.

téli gumi jelölések zugló gumiszerviz winnergumi

MS és 3PMSF jelölés téli gumikon – Winner Gumi Zugló

Mi az a 3PMSF?

Az összes járművezető igényeinek kielégítésére bevezették a 3PMSF jelölést (Three Peak Mountain Snow Flake), amely egy könnyen felismerhető szimbólum. Egy három csúcsú hegyet és hópelyhet tartalmaz.

Ez az egyetlen jelölési elem, amely megerősíti a gumiabroncs tényleges téli paramétereit.

Az ezzel a felirattal ellátott modellek valóban alkalmasak a zord időjárási körülmények legyűrésére, és nulla fok alatti hőmérsékleten is megőrzik teljesítményüket.

A 3PMSF szimbólumot az uniós hatóságok szabványosítják és ellenőrzik. Így garantálva, hogy a a szigorú tesztek feltételeinek megfelelő termékek, alkalmasak a nehéz időjárási körülmények között történő megbízható működésre.

Milyen feltételeket kell teljesítenie a gumiabroncs-gyártónak ahhoz, hogy a 3PMSF szimbólumot használni tudja a termékén?

Azoknak a gumiabroncs-gyártóknak, akik szeretnék, hogy termékeiken a 3PMSF szimbólum szerepeljen, szigorú tesztnek kell alávetniük őket.

Az ENSZ EGB rendeletének módosításai szerint a téli gumiabroncsoknak a hóban meghatározott teljesítményszintnek kell megfelelniük. Ezek a tesztek főként a fékezésre és a tapadásra összpontosítanak.

A fejlett ISO-teszt havas és jeges felületeken ellenőrzi a gumiabroncs reakciókészségét.

A tesztelt gumiabroncsokat összehasonlítják egy referenciamodellel. A gumik pozitív eredményt érnek el, ha tízből legalább hat teszt során legalább 25%-kal jobb a teljesítményük, mint a referenciaabroncs eredményei.

Segítségre van szükséged?

Téli és nyári gumival kapcsolatban egyaránt tudunk segíteni! Szívügyünk a kerék! : ) Vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.