A gumihotelek előnyei: nyári és téligumi tárolás szakszerű módon

A gumihotelek előnyei: nyári és téligumi tárolás szakszerű módon

Megdöbbentő, hogy az autótulajdonosok egy része – saját és mások életét kockáztatva – fent hagyja a nyári gumikat a gépjárművén a hideg időszakban is. Arra hivatkozva, hogy problémát jelent számukra a gumiabroncsok szezonon kívüli tárolása.
Ebben a cikkben összefoglaljuk az összes információt, ami a gumiabroncsok helyes tárolásával kapcsolatos. Valamint tippet adunk, hogy hogyan varázsolhatunk több helyet a garázsban.

A nyári és téligumi tárolása: hogyan csináljuk?

Tárolás előtt és után mindenképpen ellenőrizzük az abroncsokat és a felniket, hogy nincsenek-e a futófelületen sérülések. A szélén lévő horpadások, az abroncson található vállblokkok vagy az oldalfal mély repedései kifejezetten veszélyesek lehetnek.

Ilyen esetben ajánlott egy új modell beszerzése.

Ezután a gumiabroncsokat meg kell tisztítani, majd szárítani. A biztonság és a vezetési kényelem érdekében fontos, hogy az abroncsot a következő használat alkalmával a megfelelő helyzetben helyezzük vissza. Emiatt a kerék helyzetét a gumiabroncs belsejében krétával vagy zsírkrétával célszerű megjelölnünk szétszereléskor, például: jobb első, jobb hátsó stb.

Ezt követően érdemes lehet megnövelni a légnyomást tárolás előtt, körülbelül 0,5 barral a gyártó specifikációjához képest.

A gumiabroncsok ugyanis a tárolás során könnyedén elveszítik a levegőt. Ezáltal ez a lépés biztosítja, hogy elegendő nyomás legyen a gumiban a következő szezon kezdetekor.

Talán nem gondolnánk, de az sem mindegy, hogy milyen állapotban helyezzük el a szezonon kívüli kiegészítőket a garázsban.

A komplett kerekeket vízszintesen, míg a gumiabroncsokat felni nélkül függőlegesen kell tárolni. Tehát a keréktárcsákkal és gumiabroncsokkal ellátott teljes kerekeket egymás felett kell elhelyezni, a megnövelt légnyomás mellett. A felni nélküli gumikat a függőleges tárolás mellet is időről-időre meg kell fordítani, mozgatni.

Hogyan találjunk ideális helyet a gumiabroncsok tárolására?

Elsősorban mindenképpen olyan helyet kell keresnünk, mely kellőképpen hűvös, sötét és száraz. Az állandó nedvesség, magas páratartalom, egyéb oldószerek vagy olajok nem érhetnek a gumiabroncs felületéhez.

Az UV-sugarak kifejezetten negatív hatással vannak a gumivegyületekre, így az abroncsot védeni kell a közvetlen napfénytől.

Ne feledjük azt sem, hogy a gumik állásukban is elöregedhetnek! A szakterület szakértői szerint: a futófelület mélységétől függetlenül egy gumiabroncs maximum nyolc-tíz évig funkcionálhat optimálisan.

Hallott már a gumihotelekről, a téligumi tárolás legegyszerűbb módozatáról?

Népszerű tévhit, hogy Magyarországon nincs valódi haszna a téli gumiknak, holott a valóságban egyedül ezek a modellek tudnak maximális védelmet nyújtani, amint a hőmérséklet 7 fok alá süllyed. Ezért fontos, hogy mindig rendelkezzünk egy jó gumikészlettel és magabiztosan nézzünk szembe a tél kihívásaival! A téligumival kapcsolatos bejegyzéseinket itt olvashatod el: gyakori kérdések.

A gumiszerviz és gumihotel szolgáltatások pedig lehetővé teszik abroncsaink gördülékeny cseréjét és tárolását anélkül, hogy értékes időt emésztenének fel, vagy helyet foglalnának otthonunkban.

De mire is jó egy gumihotel egész pontosan?

Az előző bekezdésekből kiderült, hogy a gumiabroncsok tárolásánál valójában tömérdekszempontot kell figyelembe venni. Amennyiben óvni szeretnénk pénztárcánkat, de nem akarunk lemondani a biztonságos és kényelmes vezetésről sem, ajánlatos olyan helyen tartani a téli- és nyári szettünket, mely megfelel ezeknek a feltételeknek.

Azonban számos háztartásban csak a szűkös garázsban, vagy nem megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú helyiségben lenne szabad hely az abroncsok tárolására.

Immár létezik innovatív megoldás erre a problémára: helyezze el a szezonon kívüli gumiabroncsokat egy gumihotelben!

Nálunk biztosíthatod abroncsaidat a lehetséges károk ellen, nem kell aggódnod a helyes tárolási körülmények miatt. A nyári és téligumi tárolás így megfizethető és kényelmes megoldás minden autótulajdonos számára.

Szeretnél mozgásban maradni autóddal a hideg, zord időjárás esetén is? Akkor ne feledkezz meg a téli gumik felhelyezéséről, melyet a Zugló-i gumiszervizünkben is elvégzünk helyetted! A téli/nyári gumik tárolása pedig szintén nem okoz többé fejtörést, csak bízd ránk őket a garnitúra csere végeztével.