12 gyakori kérdés a téligumival kapcsolatban

12 gyakori kérdés a téligumival kapcsolatban

Az optimális téli gumik kiválasztásának fontosságát nem szabad alábecsülni. Jelentősen befolyásolja utasok és az saját kényelmünk, a vezetési élményt, sőt, még az üzemanyag-hatékonyságot is.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük a leggyakrabban feltett kérdéseket és válaszokat a téli gumikkal kapcsolatban, olvasd át és hozz okos döntést a vásárlás során!

1. Tényleg szükség van téli gumikra?

Környékünkön a téli időszak meglehetősen kiszámíthatatlan. Míg egyik évben a hőmérséklet alig esik fagypont alá, addig a másik évben kemény mínuszok ütik fel a fejüket, és nem ritka, hogy 15 centiméteres hó borítja az utakat.

Ennek okán kifejezetten kockázatos lenne, hogy egy nyári modellel közlekedjünk.

A rendkívül hideg hőmérséklet esetén, ugyanis a nyári és a szezonális abroncsok könnyedén megmerevednek, így nem nyújtanak megfelelő tapadást. Ráadásul a téli gumikat különleges jellemzőkkel látják el, hogy a kedvezőtlen útviszonyok mellett is biztonságosan vezethess.

A futófelületnél alkalmazott gumikeverék rugalmas marad jeges, havas úton egyaránt, így maximális kapcsolatot tud létesíteni az útburkolattal. További jellemzője a mélyebb barázdák és a speciális mintázat, mely lehetővé teszi, hogy csökkentse a hó felhalmozódását a tapadás javításának érdekében.

Egyedi kialakításuk hozzájárul az abroncs alatt lévő felesleges víz elvezetéséhez és a stabil irányíthatósághoz. A futófelületen elhelyezett, alaposan megtervezett harapóélek pedig a jeges tapadásért felelősek, így elkerülhető, hogy gépjármű megcsússzon fékezéskor.

Összességében tehát, egyedül a téli gumik tudnak megbízható teljesítményt nyújtani az év leghidegebb időszakában. Így saját magunk és mások biztonsága érdekében mindenképpen ajánljuk a használatukat.

2. Kötelező-e a téli gumi használata?

Bár Európában több helyen és a szomszédos országokban is kötelező a téli gumiabroncs használata, hazánkban erre vonatkozó szabályok nincsenek érvényben.

Ezáltal bírság nem szabható ki arra a gépjármű tulajdonosra, aki nem rendelkezik téli felszereléssel.

Azt viszont fontos megemlíteni, hogy a biztosító társaságok előírják a téli gumik használatát, így ha nyári gumi használat mellett valaki balesetet okoz, nem számíthat kártérítésre.

Mi mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy a vezetők legyenek felelősségtudatosak és alkalmazzák az évszakhoz, valamint az útviszonyokhoz megfelelő gumiabroncsot. Továbbá mindenképpen tájékozódjanak a többi ország szabályairól, ha hosszabb útra indulnak, itthon pedig kövessék figyelemmel az időjárási körülményeket.

3. Mikor és milyen téli gumit vásároljunk?

Javasoljuk, hogy legkésőbb október folyamán mindenképpen szerezd be téli gumiabroncs készleted, amikor a kereskedésekben széles választék és sokféle méret kapható. Sok esetben még olcsó, akciós árakon.

Amennyiben tanácstalan vagy, hogy milyen abroncsot vásárolj, kérjd ki egy szakember véleményét, aki segít figyelembe venni az általad vezetett autó sajátosságait. Azt, hogy milyen körülmények között használod, a vezetési stílusodat, a költségkeretedet és még azt is, hogy mennyi időre tervezz az adott gumiabroncs modellel.

Ez kiváltképp fontos annak érdekében is, hogy ne változzon meg autód eredeti, gyártó által tervezett teljesítménye.

Ahhoz, hogy ne befolyásolja például az ABS fékrendszert, szintén ajánlott, hogy maradj az autóhoz tervezett eredeti gumiabroncs méretnél, vagy legalábbis közelítsen hozzá.

Mi készséggel állunk rendelkezésére tanácsadással és információkkal egyaránt. Keressen minket bizalommal [Zuglói gumiszervizünkben] (Budapest XIV. kerület).

4. A téli gumi helyettesíthető egy négyévszakos modellel?

Az „All Season” gumiabroncsok valójában kompromisszumot jelentenek a nyári és téli modellek között. A céljuk elsősorban az, hogy elfogadható teljesítményt nyújtsanak sokféle körülmény esetén.

Ez azonban megakadályozza, hogy ez a típus bármilyen évszak, útviszony speciális mesterévé váljon.

A négyévszakos gumiabroncs-mintákat és keverékeket úgy tervezték, hogy hosszabb futásteljesítményt és tartósságot nyújtsanak a nyári napsütésben, valamint az enyhébb időjárás esetén.

A hátrányuk viszont az, hogy kevésbé hatékonyak a téli fagyos hőmérsékleten, a havas, jeges úton.

A speciális téli gumiabroncsok sokkal jobb hó- és jégteljesítményt nyújtanak, mint a négyévszakos társaik, mert a futófelületük úgy lett kialakítva, hogy kiváltképp megfeleljenek ezeknek a körülményeknek. Nem beszélve arról a tényről, hogy a gyártása során alkalmazott gumivegyület is jelentősen hozzájárul a magas fokú téli teljesítményhez.

Véleményünk szerint tehát, nem helyettesíthető teljes mértékben a téli gumiabroncs egy négyévszakos modellel.

5. Mikor váltsunk téli gumira?

Amint a hőmérséklet az aktuális gumiabroncsok üzemi tartománya alá süllyed, válts az évszaknak megfelelő gumiabroncsokra. Az ajánlott átállási hőmérséklet általában 7 Celsius fok.

6. Honnan tudhatjuk, hogy téli gumik vannak–e felszerelve autónkra?

Az amerikai abroncsgyártók szövetsége szerint két külön kategória különbözteti meg a téli gumi típusát. Az „M” és „S” betűkkel jelölt gumiabroncsok (pl. MS, M / S, M&S stb.) megfelelnek az általános téli használatra alkalmas speciális futófelületi és formázási követelményeknek.

Súlyosabb téli körülmények esetén azonban az USTMA magas fokú tapadású gumiabroncsokat ajánlják, amelyeket egy „hegyoldaloldal” grafikájával jelölnek, melynek belsejében egy hópehely található. Erről bővebben ebben a bejegyzésben írtunk: Téligumi jelölések, minden amit tudni érdemes.

7. Valóban szükséges négy téli gumi? Vagy egy párral is elérhetjük a kívánt teljesítményt?

A mai, korszerű téli gumik egyszerűbb módon képesek biztosítani a jeges és havas tapadását, mint valaha. A gumiabroncsok és a futófelület-keverékek kifejlesztéséhez használt technológia meghaladta azt, amit korábban használtak.

Ebből kifolyólag sokaknál felmerül a kérdés, hogy miért nem elég két téli gumiabroncsot felhelyezni?

10 gumiabroncsgyártó közül 7 azt javasolja, hogy a gépjármű tulajdonosok inkább négy téli gumiabroncsot alkalmazzanak egy négykerék-meghajtású járműnél. Ez azért van, mert ha két különböző típusú gumiabroncsot használnánk a gépjárművön, akkor a teljesítménye meglehetősen hullámzó, sőt egyenesen kiszámíthatatlan lesz.

A jármű egyik vége nem reagál, és nem ugyanúgy működik mint a másik, száraz, nedves és havas körülmények között. Ebben az esetben nehezen irányíthatóvá és kezelhetetlenné válhat az autó, s nem nyújt optimális fékezési teljesítményt sem.

Készülj fel tudatosan a téli időszakra és válassz azonos típusú gumiabroncsokat a járművedre.

8. Fent hagyhatjuk a téli gumit egész évben?

Nem, semmiképpen sem ajánlott a téli gumikat egész évben a járművén tartani! Ez hosszú távon sokkal több pénzbe kerülne, mint az időszakos csere. A téli gumik ugyanis sokkal gyorsabban kopnak, mint a többi típusú abroncs, főként a meleg, száraz körülmények között.

Ezáltal jobb megoldás, ha csak a téli szezonban alkalmazzák csúcsteljesítményük kihasználása érdekében.

Általában a téli gumiabroncsok akár három vagy négy télig is eltarthatnak, s biztosítják az elvárt teljesítményt. Feltéve, hogy minden tél után gondoskodnak a gumiabroncsok eltávolításáról, illetve a futófelület kopásának ellenőrzéséről.

9. Valóban elöregedhetnek a téli gumik állásukban?

Sajnos igen! A legtöbben azt gondolják, hogy a garázsban hosszú évekig tárolt abroncs mindaddig újnak tekinthető még nem került fel a gépjárműre, azonban ez nem igaz.

A gumiabroncs öregedésével a futófelület megmerevedhet és tapadásvesztést okozhat még száraz körülmények között is.

Javasoljuk, hogy ellenőrizze gumiabroncs futófelületét használat előtt. Amennyiben a gumikeverék repedését vagy hámlását észleli, semmiképpen se helyezze fel a gépjárműre.

10. Hogyan ellenőrizhetjük a téli gumi kopását?

Ehhez nincs másra szükség, csupán egy mélységmérőre. Amennyiben az eszköz legalább 3 mm értéket mutat, akkor továbbra is bátran útnak indulhatsz, ugyanis az abroncs meg fog birkózni a téli kihívásokkal – még legalább 1 szezon erejéig.

Vedd azonban figyelembe sajátos igényeit is, mivel a teljesítmény nagymértékben változhat a gumi kopásával arányosan. Továbbá fontos ellenőrizni, hogy az abroncs kopása egyenletesen oszlik-e el, deformálta-e vagy megrongálta-e a gumikat.

11. A hóláncok megbízhatóbbak mint a téli gumik?

Ez elsősorban a körülményektől függ. Míg a téli abroncsok a legtöbb helyzetben elegendőek, heves viharban vagy egyes vidéki területeken pl. hegyeknél, a törvény előírhatja a láncok alkalmazását is.

Mielőtt útnak indulsz, ellenőrizd az időjárást, az útviszonyokat és a környék sajátosságait ahol vezetni fogsz. A legjobb, ha tartasz hóláncot az autódban, hogy szükség esetén alkalmazni lehessen.

12. Hol tároljuk a téli gumikat?

Először tisztítsd meg a gumiabroncsokat (adott esetben a felniket is) gumikefével és autószappannal a fékpor, illetve az út szennyeződéseinek eltávolításához.

Ezután alaposan szárítsd meg az abroncsokat, helyezd őket tiszta műanyag zacskókba, hogy megvédhesd a közvetlen napfénytől (UV-sugárzástól).

Végül tárold a letakart gumiabroncsokat hűvös, száraz helyen.

Ez a gondosság lehet, hogy elsőre túlzásnak tűnhet, de ezekkel a védőintézkedésekkel a gumiabroncsok hosszabb ideig használhatóak lesznek, ugyanis kevésbé kopnak és repednek.

Nem szeretne ezekkel a feladatokkal bajlódni? Nincs rá lehetősége, hogy abroncsait megfelelő módon és környezetben helyezd el? Akkor had segítsünk Neked a nyári és téligumik szakszerű tárolását illetően, Budapest 14. kerületben (Zugló) található speciális gumihotelünk révén.